Göteborgs Konsthall - Länk till startsidan
Länk till information om utställningar. Länk till information om programverksamhet. Länk till information om pedagogik. Länk till information om Göteborgs Konsthall. Länk till kontaktinformation. Link for english information.PROGRAM

Vi erbjuder ofta olika program i samband med våra utställningar och på denna sida presenterar vi de kommande programpunkterna under den aktuella utställningen. Främst satsar vi på konstnärssamtal med aktuella utställare men det kan även handla om seminarier i anslutning till utställningens tema, specialvisningar, For Fun, sportlovsprogram m.m.


Guerrilla Girls performance med Frida Kahlo och Kathe Kollwitz den 21 april 2011. Läs mer


- - - - - - - - - - - - - -

FOR FUN=SKAPA PÅ HÖSTLOVET!

Tisdag 28 oktober kl 12.00-15.00
Onsdag 29 oktober kl 12.00-15.00
Torsdag 30 oktober kl 12.00-15.00
Fredag 31 oktober kl 12.00-15.00
Lördag 1 november kl 12.00-15.00

Under höstlovet skapar vi tillsammans ett jättekollage på Göteborgs Konsthall! Vi letar bilder i tidningar, målar, klipper och klistrar för att skapa nya bilder. Vi sätter ihop bilderna och skapar ett landskap fyllt med spännande varelser och saker på väggen. Det kommer att resultera i ett stort konstverk som får växa fram under hela hösten. Från fyra år och uppåt. Drop in!

- - - - - - - - - - - - - -

ONSDAG 5 NOVEMBER KL 18.00-19.00

"GRÄNSEN ÄR ETT ÖPPET SÅR..."
Föreläsning med Patricia Lorenzoni
Onsdag 5 november kl 18.00-19.00

Patricia Lorenzoni är författare, idéhistoriker och redaktör för tidskriften Ord&Bild. På Göteborgs Konsthall läser hon ur författaren och teoretikern Gloria Anzaldúas bok Borderlands/La Fronteira om gränslandet mellan Mexiko och USA och talar om chicana­feminism, språkpolitik och drömmen om ett hem.

- - - - - - - - - - - - - -

FREDAG 7 NOVEMBER KL 17.00-20.00
WHEN YOU DREAM
Vernissage och samtal: Trinidad Carrillo

Under hösten har konstnären Trinidad Carrillo följt de hungerstrejkande palestinierna på Järntorget i Göteborg. I samtal med konstnären har vi att inkludera ett urval av hennes bilder i den pågående utställningen Märk Linjen. Vi uppmärksammar det med en extravernissage och samtal om Trinidad Carrillos bilder och det som har ägt rum på Järntorget. 17.00-17.30: Samtal mellan Trinidad Carrillo och konsthallschef Mikael Nanfeldt. Därefter mingel och förfriskningar.

Klicka här för att läsa mer

- - - - - - - - - - - - - -

SÖNDAG 9 NOVEMBER KL 14.00-15.00
DRÖMMEN OM FRIHET HAR INGEN GRÄNS
Samtal mellan Khaled Harara och Lotta Schüllerqvist

Hiphop-artisten Khaled Harara kommer från palestinska Gaza och är fristadsförfattare i Göteborg sedan 2013. I sina texter diskuterar han den politiska situationen i Gaza. Harara betraktas som ”fiende till staten” eftersom han var soldat inom PLO-styrkorna innan Hamas tog kontroll över Gaza. På Göteborgs Konsthall samtalar han med Lotta Schüllerqvist, journalist och författare. Hon var tidigare Dagens Nyheters korrespondent i Jerusalem och har rapporterat om utvecklingen i Gaza.

- - - - - - - - - - - - - -

LÖRDAG 15 NOVEMBER KL 14.00-16.00
VEM TALAR?
Tidskriftsrelease med ANTAL

Göteborgs Konsthall gästas av ANTAL Redaktion, som bjuder på textuppläsning och release för tidningen Två gånger åtta. Tidningen består av livsberättelser från skribenter vars röster vanligtvis inte tar plats i de kulturella rummen. Vem bestämmer vilka berättelser som hörs? Vem har makt att tala? Helga Krook, författare, verksam vid Litterär Gestaltning på Akademin Valand vid Göteborgs universitet, talar utifrån sitt forskningsprojekt Minnesrörelser.

ANTAL Redaktion är en litteraturredaktion som återkommande publicerar litterära texter i tidningsformat.

- - - - - - - - - - - - - -

ONSDAG 19 NOVEMBER KL 18.00-19.00
FRED SANDBACK - TECKNINGAR I RUMMET
Föreläsning med Liv Stoltz

Fred Sandback skapade i över fyrtio år subtila och komplexa installationer och förädlade, som han uttryckte det, ”konsten att sträcka en linje mellan två punkter”. Sandback tecknade skulpturer med färggranna trådnystan. Och än idag framstår hans verk som både poetiska och provocerande. Han betraktas som en minimalismens ”doldis”. Fred Sandbacks verk Untitled (Cornered Triangle, Fifth of Ten Cornered Constructions) ingår i utställningen Märk Linjen. Liv Stoltz arbetar som utställningsintendent vid Göteborgs Konsthall.

- - - - - - - - - - - - - -

LÖRDAG 22 NOVEMBER KL 13.30-15.00
BARNEN, ALKOHOLISTERNA OCH KONSTNÄRERNA
Performance-föreläsning av Vague Research Studios

Mitt i den välplanerade förorten Västra Frölunda finns en offentlig plats utan given funktion. Under ett års tid dokumenterade Vague Research Studios en pågående förändringsprocess av denna ”vaga plats” och mötte människor som använder den. Projektet berättar om ett urbant område i kraftig förvandling där vaga platser försvinner och ersätts av nybyggnation. På Göteborgs Konsthall presenteras filmen Barnen, alkoholisterna och konstnärerna genom en interaktiv performance-föreläsning. Vague Research Studios består av Lena TH Berglin och Kajsa G. Eriksson och är en oberoende forskningsstudio som utforskar ”det vaga”.

- - - - - - - - - - - - - -

ONSDAG 26 NOVEMBER KL 18.00-19.00
TUNNELPOLITIK
Föreläsning med Christopher Kullenberg

Internet framställs ofta som ett gränslöst territorium, men studerar man de platser på jorden där nätet är kraftigt censurerat och övervakat framträder istället en bild av auktoritärt styrda gränser. Mellan det kinesiska eller iranska internet och resten av världen finner vi barriärer i form av digitala brandväggar som ser till att endast den information som är godkänd av regimen får passera. Men på samma sätt som det grävs tunnlar i Gaza och Mexiko, genomkorsas brandväggarna av en annan sorts tunnlar. I Christopher Kullenbergs föreläsning fördjupar vi oss i internets krypterade och virtuella tunnlar som gör att information kan passera obemärkt. Christopher Kullenberg är forskare i vetenskapsteori vid Göteborgs universitet med fokus på frågor om öppenhet och demokrati på nätet.

- - - - - - - - - - - - - -

LÖRDAG 29 NOVEMBER KL 14.00-15.00
ATT DRA ETT STRECK OCH FÖLJA DET
Föreläsning med Magnus Haglund

Kulturskribenten och musikern Magnus Haglund följer en hemlig utvecklingslinje från La Monte Youngs Fluxusverk från sextiotalet till Leif Elggrens alkemistiska performancekonst och Lina Selanders essäfilmer. Åke Hodell, Bengt af Klintberg, Yvonne Rainer och Lucy Lippard är andra hållpunkter i denna föreläsning som beskriver konstens flyktvägar och förvandling

- - - - - - - - - - - - - -

ONSDAG 3 DECEMBER kl 18.00-19.30
MALLRATS GÖTEBORG - MALLRA LINJEN
Inbjudan och presentation

Är du nyfiken på ett av Göteborgs Konsthalls kommande konstprojekt? Vill du kanske till och med vara med? Konstnären Kristoffer Svenberg presenterar idéerna inför Mallrats Göteborg - Mallra linjen som kommer att äga rum 2015. Genom praktiken att ”mallra linjen” kommer gränsdragningar och linjer i staden att vridas på, förflyttas eller suddas ut för att möjliggöra oväntade möten. Denna inledande presentation riktar sig både till en konst- och arkitekturintresserad publik och till unga eller andra grupper som vill bli medskapare och ta en mer aktiv del i projektet.

Att ”mallra” betyder att bedriva fri kreativ eller konstnärlig aktivitet i ett köpcentrum. Projektet kommer att ge unga från olika delar av Göteborg möjlighet att skapa offentlig konst som ger nya perspektiv på arkitektur och stadens kommersiella rum. Projektet är ett samarbete mellan Kristoffer Svenberg och Göteborgs Konsthall.

- - - - - - - - - - - - - -

LÖRDAG 6 DECEMBER KL 13.00-15.00
FOR FUN=KARTOR

Hur ser din värld ut? Vart går dina vägar? Vi drar linjer och skapar gränser över det vi vet något om och det vi bara anar. En karta är en bild av världen men samtidigt så mycket mer. Den som gör en karta kan själv bestämma hur mycket och hur lite den vill berätta. Kom och skapa din egen världskarta över det som är viktigt i just din värld, detta tillsammans med kartnörden Emelie Lilja. Från fyra år och uppåt. Drop in!

- - - - - - - - - - - - - -

ONSDAG 10 DECEMBER KL 17.00-20.00
WORK AND PROCESS
Film om konstnären Francis Al˙s

Francis Al˙s är en av konstnärerna i utställningen Märk Linjen. Kom till Göteborgs Konsthall för en fördjupning i hans konstnärskap. Klockan 17.00 presenterar utställningsintendent Liv Stoltz två verk av Al˙s som finns med i utställningen, The Loop och Painting/Retoque. 17.30 visas Work and Progress: Francis Al˙s, en film i fem kapitel som på olika sätt målar ett nära porträtt av konstnären Francis Al˙s. Språk: Spanska med engelsk textning. Vi bjuder på popcorn till filmen!

- - - - - - - - - - - - - -

TISDAG 16 DECEMBER KL 19.00-21.00
BERIO SEQUENZA SHOW
Konsert, dans och dikt

Den italienske tonsättaren Luciano Berio skrev musik som tog den mänskliga rösten till platser där den aldrig tidigare varit. Den här föreställningen består av fem av Berios solosequenzor. I pauserna spelas nyskrivna musikaliska kommentarer av Catharina Backman. Programmet innehåller också dans samt Edoardo Sanguinetos dikter skrivna speciellt till Berios solosequenzor. Medverkande: Anna Lindal, Mårten Falk, Stefan Harg, Ingrid Falk, Håkan Björkman och Kristel Köiva. I samarbete med föreningen Levande musik. Mer information på www.levandemusik.org

- - - - - - - - - - - - - -

LÖRDAG 20 DECEMBER KL 15.00-16.00
MUSIK I MÖRKERTID
Konsert med Loda Jazz

Ljud. Melodier i det dunkla. Experimentella landskap av toner ur akustik växer fram i nya miljöer. Loda är en grupp som tänjer på jazzens gränser med nyskriven musik. Med melodiska arrangemang som kastas ut i fri improvisation tas lyssnaren med över vida landskap och vågade utsvävningar i Lodas rymd.

- - - - - - - - - - - - - -


FREDAG 26 DECEMBER KL 13.00-13.30
ANNANDAGSVISNING

Annandag jul erbjuder Göteborgs Konsthall en guidad visning av Märk Linjen.

- - - - - - - - - - - - - -

LÖRDAG 3 JANUARI kl 13.00-15.00
FOR FUN=SE & SKAPA

Med utgångspunkt i utställningen Märk Linjen arbetar vi tillsammans, stora som små, i studion med att göra egna konstverk. Vi utforskar olika tekniker och material. Från fyra år och uppåt. Drop in!

- - - - - - - - - - - - - -

TISDAG 6 JANUARI KL 13.00-13.30
TRETTONDAGSVISNING

Trettondag jul erbjuder Göteborgs Konsthall en guidad visning av Märk Linjen.

- - - - - - - - - - - - - -

FREDAG-LÖRDAG 9-10 JANUARI
THE NON-EXISTENT CENTER
INGENMANSLAND EN PROLOG

Göteborgs konsthall gästas av konstgruppen The Non Existent Center för en tältpresentation av repetitioner inför en fjällsemester med papperslösa aktivister och konstnärer. Information om programpunkten kommer att publiceras på Göteborgs Konsthalls hemsida. Håll utkik!

- - - - - - - - - - - - - -

LÖRDAG 10 JANUARI
SEMINARIUM

Vi avslutar utställningen Märk Linjen med ett seminarium. Arrangemanget är en del av en samtalsserie med konstnärliga interventioner. Redaktionen för serien består av representanter från Göteborgs Konsthall, Glänta, Skogen, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion och Centrum för kultur och hälsa vid Göteborgs universitet. Seminariets titel, deltagare och tid publiceras på vår hemsida. Håll utkik!

Länk till information om öppettider.